20 January 2008

Bubur Asyura

Bubur Asyura Kedah

Bubur Asyura Melaka

Inilah dia bubur asyura yang dimasak oleh kebanyakan umat Islam bila tibanya 10 Muharram. Kali ini TokMoh menunjukkan 2 versi bubur asyura iaitu satu dari Kedah di mana bubur asyura ini boleh dipotong manakala satu lagi dari Melaka yang tak boleh dipotong. Kedua-duanya sedap. Selamat menjamu selera.

4 comments:

Anonymous said...

buat post ada makna tuh..nnt la che bljq wat bubuq asyura kedah no..bwk bersabaq na..

Anonymous said...

kat kelate tak sebut bubur,kami sebut sugro je.. Nak masak benda ni klau satu kawah tu mula dari pukul 8pg, pukul 4 ptg baru bleh makan.simpan 3 hari pun belum basi. sugro kelate ni unik sangat termasuk rasa dan warnanya...

arsaili said...

salam...takpernah liat bubur asyura cam tu..yg kat kedah tu cam cake la plak..ehehehe

azlanlin said...

DakLan suka makan bubur asyura yang utara punya....dari kecik hingga sebelum merantau johor...arwah mak selalu masak...boleh dipegang dan dibawa ke mana-mana sambil ngunyah bubg soghaaa... best kan tokmoh?