Atas permintaan seorang sahabat yang jauh di perantauan (Arsaili), tapi la ni berada di tanah air kerana bercuti, TokMoh memberi resepi yang agak istimewa bagi orang utara iaitu air asam untuk mencicah daging rebus atau ikan bakar.
Bahan A (untuk dikisar):
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
1 biji buah tomato (saiz sederhana)
2 biji cili merah
3 biji cili padi
1/2 inci belacan sebesar ibu jari
Asam jawa sebesar ibu jari
Garam & gula secukup rasa
1 cawan air
Kisar bahan A hingga hancur. Bila hancur, keluarkan bahan A.
Bahan B (dipotong nipis atau kuib):
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
1 biji buah tomato (saiz sederhana)
3 biji cili padi
Potong nipis atau potong kuib bahan B. Campurkan dengan bahan A. Kemudian perahlah limau nipis. Dah siap...selamat menjamu selera.
3 comments:
wahh ..sedapnya..nanti saya nak try buat..ehehe..tima kasih atas recipe nih....sonok dpt jumpa tokmoh ari tu...tima kasih la belanja makan..suka asam pedas tuh
re arsaili:sama2 kita.kalau umur panjang kita jumpa lagi.nanti kita mkn asam pedas wife tokmoh pulak masak,lagi best...
thanx sbb kongsi resepi ni. dah lama cari tapi x dapat2. ada kengkawan pun lokek ilmu. skali lagi thnx. :-)
Post a Comment